Dieter Topp la vernisarea lucrărilor artistei Carmen Olteanu

Aseară am fost invitat să susțin un discurs de deschidere: Expoziția lucrărilor lui Carmen Olteanu în prezența Ministrului Culturii Lucian Romașcanu, Primarul Municipiului Târgoviște Daniel Cristian Stan, a lui Mc Ranin (managerul Teatrului Tony Bulandra și directorul festivalului), Liviu Cheloiu (executive director), și mulți alții. ..Pentru că nu am vrut să repet ceea ce s-a spus destul de des despre arta sa, am făcut următoarea interpretare, în contextul spațiului teatral în care sunt prezentate lucrările:

Când am intrat prima dată în contact cu picturile și obiectele lui Carmen Olteanu, imediat mi-a venit în minte povestea Alice în Țara Minunilor. Am observat culorile și multele fețe ale ființelor care nu erau reale. Sau ele păreau să fi izvorât dintr-o altă realitate.Sunt sigur că știți cu toții lumea minunată pe care a descris-o Lewis Carroll. Din nou și din nou au existat și există noi interpretări. Uneori în film, alteori în cărți, alteori pe hârtie și pânză. Fiecare autor tratează lumea fantastică din jurul lui Alice în felul său.

Dar Carmen Olteanu? Priviți numeroasele minunate figuri și chipuri. Nu-i așa că este întotdeauna despre Alice? Și ca într-un basm, omologul lui Alice apare brusc într-o a treia dimensiune. Ea a răsărit din bidimensionalitatea imaginii în cea de-a treia dimensiune a spațiului. S-a transformat dintr-o zână într-o păpuşă şi ne zâmbeşte.„Vreau să umplu formele antropomorfe de conținut, dezvăluindu-le fără prejudecățile stilistice specifice omului, mai exact NATURII UMANE, dincolo de care consider forma umană a fi golită de sensul esențial cu care natura sau Dumnezeu a înzestrat materia: cu spirit”, spune artista.

Și pentru mine, această latură a artistului, care trebuie văzută în primul rând aici și acum, este acest spirit. Un spirit care ne încântă și care, prin Alice drept interfață, ne poartă în lumea minunată a lui Carmen Olteanu.„Lucrările mele sunt motivate de personaje care configurează o lume concretă ce se insinuează în realitate prin ochiul meu critic.” (Carmen Olteanu)

Dragi oaspeți, să ne lăsăm fermecați împreună în această seară.

Dieter Topp