După un nedorit hiatus de cinci ani, a IV-a ediție a Festivalului Babel a însemnat o revenire în forță. Tema a fost Vorbire și a reunit artiști vorbitori ai unor limbi neobișnuite, precum persana, limba popoarelor Saami, limba Mapadungun, în încercarea de a crea primul festival dedicat unor minorități lingvistice, atât ca limbaj uzual, cât și în sensul limbajului artistic.

Am avut invitați din 20 de țări: Chile, Brazilia, Franța, Catalonia, Țara Bascilor, Spania, Suedia, Olanda, Germania, Italia, Ucraina, Ungaria, Kosovo, Bulgaria, Israel, Turcia, Iran, India, Marea Britanie, cărora li s-a alăturat desigur și România. În consecință, formele de exprimare scenică au variat: teatru de artă, teatru de păpuși, dans tradițional, balet, dans contemporan, artă plastică și sculptură sonoră, muzică, teatru de stradă. Nu au lipsit workshop-urile și discuțiile libere susținute de personalități care au îndrăgit festivalul nostru, precum Irina Margareta Nistor și Ioana Crăciunescu, alături de alți invitați de seamă. Târgoviște s-a transformat astfel într-unul dintre cele mai cosmopolite și vibrante orașe din România.

Festivalul a început în forță cu un spectacol susținut de compania italiană TeArca Onlus, un  grup de douăzeci de actori profesioniști, cu însușiri speciale, având în vedere că doisprezece dintre ei sunt fie complet nevăzători, fie parțial afectați de orbire. Ei au ilustrat în cel mai concret mod că înainte de orice s-a aflat Cuvântul – autoexpresiv și atotcuprinzător.

În plus, am avut onoarea să fie alături de noi Milena Sidorova, absolventă magna cum laude a Academiei Regale de Balet din Londra, câștigătoare a Bursei Prix de Lausanne și a multor premii internaționale pentru balet și coregrafie.

Și în materie de muzică ne-am bucurat de varietate și unicitate: Susheela Raman din Marea Britanie, care a reușit să combine sonoritățile indiene și pakistaneze cu cele jazz, rock și pop, Tal „Tula” Ben Ari din Israel, care a cântat melodii în șase limbi întâlnite în jurul Mediteranei, Kanizsa Csillagai – țiganii băieși din Ungaria și nordul Serbiei, Iordache – unul dintre fondatorii trupei Sarmale Reci, saxofonist al trupei Kumm și formația Trei Parale, care ne-au cucerit cu muzica lăutărească a secolului XIX.

Au adăugat programul încă un plus de bucurie și imaginație spectacolele și activitățile pentru copii: pictură interactivă, teatru de păpuși, teatru de animație, teatrul care utilizează tehnici uluitoare de lucru cu baloane, pălării și alte obiecte aparent banale, cărora le insuflă o vitalitate nebănuită.

Această ediție a confirmat faptul că Babel este tot atât de mult un festival, pe cât este o stare de spirit. Să vii la Babel înseamnă să înveți ceva nou, să înveți mereu noi și noi termeni ai vorbirii artistice. Babel nu are limbă de comunicare, el are vibrație de comunicare, are dans dezlănțuit de comunicare. (Selina Georgescu). Speranţa noastră este ca Babel să devină, cu fiecare ediție, un Babel autentic, întors în oglindă: nu un Babel al neînţelegerilor dintre limbi, ci un Babel al întâlnirilor, al armoniei, al înţelegerii şi al iubirii. (MC Ranin)

Sari la conținut