A reprezentat un adevărat regal în ceea ce privește palmaresul Festivalului Babel, având în vedere diversitatea producțiilor jucate pe parcursul a douăsprezece zile. Nici nu putea fi altfel, de vreme ce tema acestei ediții a fost Culori, cu un spectru care a depășit rogvaivul prin numărul mare al producțiilor prezentate, în alegerea cărora s-a ținut seama de ireproșabila calitate artistică. Această ediție a găzduit spectacole din Anglia (reprezentată de nimeni altcineva… ci chiar de Royal Shakespeare Company), Armenia, Coreea de Sud, Franța, Iran, Israel, Italia, Portugalia, România, Scoția, Ucraina și Ungaria. Festivalul a avut două etape: între 1 și 5 iunie s-a desfășurat Festivalului Păpușilor Vii, dedicat teatrului de animație, iar între 6 și 12 au fost programate restul evenimentelor specifice formatului original: teatru de stradă, dans, muzică. Culorile i-au bucurat atât pe cei mici, prin povești precum: „Cei trei purceluși”, „Peter Pan”, „Hänsel și Gretel”, cât și pe cei mari, prin spectacolele inedite din țările amintite.

Regizorul Alexandru Hausvater afirma: Teatrul Tony Bulandra și Festivalul Babel sunt perle în cultura românească. Actorul George Mihăiță a observat: Când la un festival ai 150 de voluntari elevi din licee, asta spune foarte multe despre dorința unui director de a face teatru cu adevărat. Nici impresia pe care a avut-o actorul și directorul Teatrului Act din București, Marcel Iureș, nu este mai prejos: Am venit inspirat aici. Am mai fost o dată acum câțiva ani buni. Am înțeles că e bine dezvoltat și orașul, și publicul, și teatrul. Așa că am venit ca la o casă bună, unde avem și de ce să venim și cu ce să plecăm: cu impresii și cu sentimente bune de tot.

În cadrul acestei ediții a fost scos la rampă spectacolul „Rozmarin sau măghiran” (text al autorului portughez António José da Silva, cu pseudonimul „O Judeu”), în regia lui João Mota, fost asistent al renumitului regizor Peter Brook și director al Teatrul Național din Lisabona. Colaborarea dintre Teatrul „Tony Bulandra” și Teatrul Comuna de Pesquisa (fondat de João Mota) a dat naștere unei comedii autentice. João Mota povestea: Este a doua oară când vin la Festivalul Babel. La Teatrul Național din Lisabona, prin Institutul Cultural Român, l-am cunoscut pe directorul MC Ranin, care m-a invitat să montez o piesă aici, la Babel, alături de Teatrul Comuna. Am propus un clasic – Shakespeare, Molière – dar Ranin mi-a spus: „De ce nu o piesă portugheză?” Atunci i-am propus piesa „Rozmarin sau măghiran”, a fost de acord și așa am venit. La Târgoviște îmi place foarte mult, oamenii sunt afectuoși precum portughezii. […] Există însă și o rigoare foarte mare, disciplină și precizie.

Jurnalistul și criticul de teatru german Dieter Topp a fost la fel de plăcut impresionat și a scris un articol despre Babel, care se regăsește în multe publicații online din Germania și chiar din Austria. Notăm un fragment: Ediția din 2015 a Festivalului Babel a demonstrat că echipa Teatrului „Tony Bulandra” a pășit pe drumul cel bun și că acest eveniment teatral devine un punct de interes real pentru iubitorii de festivaluri și pentru turiștii culturali din străinătate. Prin tot ce a prezentat a reușit să ofere României o cu totul altă imagine, una foarte pozitivă.

Sari la conținut