În cel de-al cincilea an de existență, ajuns la maturitate artistică, Teatrul „Tony Bulandra” a găsit resursele necesare pentru a organiza prima ediție, ediția pilot, a Festivalului Babel. Elemente a fost tema-cupolă sub care au fost reunite toate evenimentele programate pe parcursul a cinci zile. Trimiterea era către cele cinci elemente esențiale ale vieții: pământ, apă, foc, lemn și metal. Cel din urmă element este definitoriu pentru cultura asiatică. Spre deosebire de celelalte patru elemente care au sens unidirecțional (pământul – stabilitate, încredere; focul – activitatea, mișcarea rapidă; apa – emoția, sensibilitatea; lemnul – creșterea, progresul), metalul este simbolul îmbinării contrariilor: concentrare, dar și flexibilitate. Una dintre principalele motivații de a da viață acestui festival a fost dorința de a pune față în față termeni oximoronici: unicitatea în diversitate. Astfel ediția pilot conținea toate cele cinci elemente ce ne doream să călăuzească edițiile viitoare.
Evenimentele au fost încadrate în trei secțiuni: Spectacol, Dialog și Atelier, cu minimum două acțiuni pe zi în cadrul fiecărei secțiuni. Au avut loc și lansări de carte, animații stradale, concerte, precum și o paradă.
Printre cei care au susținut încă de la început inițiativa de a organiza acest festival amintim Revista Respiro (apărută în anul 2000 la New York), UNITER, Teatrul de Stat din Van, Turcia. Proiectul Respiro își manifestă solidaritatea cu inițiativa dumneavoastră de a organiza Babel FAST, Festivalul Artelor Spectacolului Târgoviște, inițiativă față de care manifestăm numeroase afinități culturale, și anume acelea de a explora noi spații și paradigme culturale, de a fi o galerie de idei și o arenă de opinii din toate colțurile lumii.
În urma participării la festival, actrița Laura Vasiliu declara: Întorcându-mă de la Cannes (unde filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, în care fusese protagonistă, câștigase Palme d’Or), nu m-am simțit cu nimic păgubită de atmosfera de la Târgoviște. Dimpotrivă. Euforia mi-a fost prelungită, am avut din nou senzația de împlinire. […] Da, m-a impresionat acest Festival. M-a impresionat pentru că nu mă așteptam ca în condițiile lipsei de bani, a unei echipe abia formate și a unui oraș indiferent să se reușească un festival de calibrul celor din marile orașe europene. Și nu exagerez cu nimic. Spectacolelor de o reală calitate artistică încadrate avangardei teatrale mondiale li s-a alăturat acea minunată desfășurare stradală pusă la cale de directorul Mihai Constantin Ranin și de scenograful Valentin Codoiu, culminând în concerte și focuri de artificii. Cultura, rafinamentul, bunul gust, întâlnirile cu artiștii au fost menite să asigure succesul.
Tot sub impresia celor cinci zile petrecute la Târgoviște, Compania Torna și Teatrul Slug din Bulgaria scriau: Festivalul vostru a fost minunat – spectacole foarte interesante și, în același timp, foarte diferite: de la piese scurte de studio la evenimente stradale spectaculoase, de la teatrul expresivității corporale la teatrul psihologic, festivalul a acoperit toate cerințele.
De asemenea, Kemâl Bașar, directorul artistic al Teatrului din Ankara, ne-a trasmis gândurile lui: Niciunul dintre participanți nu ar putea spune că festivalul se afla la ediția pilot. O organizare foarte bună, profesionistă, spectacole care au început la timp și, aspectul cel mai important, un program plin și de o înaltă calitate artistică. Exemple de producții care m-au marcat sunt: „Brâncuși – Sărutul” în regia lui Horațiu Mihaiu, extrem de originala „O vară fierbinte pe Iza” în regia lui Mihai Mănuțiu, sărbătoarea artistică „Frida” în regia lui MC Ranin și spectacolul stradal „Porcii” al Teatrului Biuro Podrozy din Polonia.
Scott Johnston, directorul artistic al Companiei Scottworkers and John Sampson Band se exprima astfel: Tocmai ne-am întors de la ediția pilot a Festivalului Babel și am simțit că trebuie să vă felicităm pentru găzduirea unui asemenea eveniment extraordinar. Nivelul de excelență demonstrat de trupele locale, naționale și internaționale poate fi comparat cu ceea ce vezi adesea la festivaluri mult mai mari și deja stabile. Ca și scoțian, știu că ne mândrim cu faptul că suntem o țară ospitalieră. Ospitalitatea celor din Târgoviște a fost ireproșabilă din toate punctele de vedere. Pot spune, cu mâna pe inimă, că ne-am simțit ca acasă în timpul vizitei noastre.
Prima ediție a Festivalului Babel a găzduit trupe din Polonia, Bulgaria, Armenia, Turcia, Franța, Anglia, Scoția, Coreea de Sud și bineînțeles, România.